صنعت دام و طیور امروزه به یکی از تاثیرگذارترین صنایع در ایران تبدیل شده چرا که با تغذیه سالم، جامعه سالم خواهیم داشت. کیفیت غذای مصرفی انسان تاثیر بسیار زیادی در سلامت وی دارد. از این رو امروزه صنعت دام و طیور به دومین صنعت قدرتمند در ایران تبدیل شده است.
مهمترین قدم در تولید خوراک دام و طیور تامین مواد اولیه یعنی غلات ذرت، گندم، جو، کنجالهها و سایر ضایعات صنایع کشاورزی و دامی است. بدیهی است که صنعت دام و طیور وابستگی شدیدی به بخش کشاورزی دارد و تغییرات در حوزه کشاورزی، صنعت دام وطیور را شدیدا تحت تاثیر قرار میدهد.
طبق آمار تا سال ۹۲ تعداد ۵۵۶ واحد در زمینه تولید انواع خوراک دام، طیور، مکمل خوراک دام، طیور و آبزیان، پروتئین دامی و . فعالیت داشتهاند و براساس آمارهای موجود در وزارت جهاد کشاورزی میزان تولید انواع خوراک دام، طیور، مکملهای دامی و. حدود ۷۲ میلیون تن خوراک دام و طیور خوراک دام و طیور و مکملهای دامی ۹/۲ میلیون تن بوده که حدود ۵۵ هزار تن آن دی کلسیم فسفات بوده است.
در سالهای اخیر میزان نیاز کشور به خوراک دام و طیور ۱۲.۵ میلیون تن شامل ۷ میلیون تن خوراک دام و ۵/۵ میلیون تن خوراک طیور در سال است. به بیان دیگر می توان گفت که با افزایش تعداد دام و طیور، مقدار خوراک مورد نیاز آنها نیز تغییر خواهد کرد. بنا بر آمارهای موجود بیش از ۲ میلیون تن خوراک دام و طیور توسط واحدهای دارای پروانه صنعتی و بقیه آن در مزارع پرورش دام و طیوری که مجهز به سیستم تولید خوراک هستند تولید میشود
طبق آمار رسمی منتشر شده از سوی سازمانهای صنایع و معادن استانها، تعداد ۲۰۲ پروانه بهرهبرداری به ظرفیت اسمی ۴/۸۶۶/۸۲۵ تن در زمینه تولید خوراک آماده دام صادر شده است که عمده تولیدکنندگان این محصول در استانهای تهران و آذربایجان شرقی قرار دارند ولی به دلیل احتیاج مبرم تمامی شهرهای کشور و نیز توجیهپذیر نبودن هزینه های حملونقل بیشتر استانهای تولیدکننده وجود دارد. ضروری است بدانید ککه با توجه به مشکلات خطوط تولید، ظرفیت واقعی طرحها معمولا بسیار پایینتر از ظرفیت اسمی نامبرده است.
از طرفی صنعت دام و طیور امروزه تامین کننده قسمت اعظمی از نیاز انسان ها به مواد پروتئینی است. از آن جایی که غذا و پروتئین نیاز هرروزه انسان محسوب می شوند؛ این صنعت نیز روز به روز در حال رشد و قدتمندتر شدن است.
به بیان دیگر صنعت دام و طیور به عنوان دومین صنعت بزرگ ایران شامل مجموعه بزرگی از اطلاعات تکنولوژی، بهداشت و بیماری، واکسیناسیون، مدیریت تغذیه شامل کنجاله، دان، علوفه، مدیریت پرورش شامل ژنتیک، تولید محصول، کشتار، جوجه کشی، مدیریت بازار و بهبود نهاده های دام و طیور است.
نهاده های دامی از مهم ترین صنایع صنایع وابسته به صنعت دام و طیور هستند. کنجاله، علوفه و دان قسمت عطیمی از سلامت دام و پرنده را تامین میکند. هم چنین از طرفی سبب افزایش رشد تولید شیر و گوشت و تخم مرغ می شود.
صنایع وابسته ای به صنعت دام و طیور وجود دارد. از طرفی به مانند بسیاری از علوم، علم این صنعت نیز به شدت در حال رشد است. همین امر سبب به وجود آمدن سازمان ها و نهادهای بسیاری برای اطلاع رسانی شده است . هدف این سازمان ها و نهادها ارائه آمار و آخرین اخبار در حوزه صنعت دام و طیور است.
هدف این صنعت نیز رشد و بهبود فرآیندها، نهادها و شرایط محیطی و کاهش بیماری های دامی و طیوری است. تا بدین ترتیب از میزان تلفات دامی و طیور کاسته و به کیفیت محصول نهایی بیفزاید. هم چنین بهبود شرایط رشد و نگهداری دام باعث افزایش کیفیت شیر و محصولات لبنی تولیدی از دام میشود. همین موضوع سبب بهبود کیفیت غذای مصرفی انسان شده و به سلامت وی می افزاید.
لازم است که صاحبان این صنایع و کسب و کار های فعال در حوزه دام و طیور از آخرین اخبار و اطلاعات در حوزه فعالیت خود خبر داشته باشند. از این رو درگاه های اینترنت و پایگاه های علمی بسیاری در تلاشند که اخرین اطلاعات و قیمت نهادها را به صاحبان کسب و کارها و صنایع فعال در حوزه صنعت دام و طیور برسانند.
بااین وجود، نشریات مختلف و پایگاه های علمی و اطلاع رسانی، سبب ایجاد فضای رقابتی میان تولیدکنندگان نهاده ها و عرضه کنندگان محصولات وابسته به صنایع دام و طیور باشد. با این شرح که با عرضه قیمت ها، امکان ایجاد نظارت بر قیمت ها وکنترل بازار به وجود آمده و صاحبان دام داری ها و مرغداریها می توانند محصول مورد نیاز خود را با مناسب ترین قیمت، متناسب با نیاز کسب و کار خود تهیه کنند. با جستجویی کوتاه می توان فهمید که پایگاه های اطلاع رسانی بسیاری در این حوزه فعالند و آخرین اخبار و اطلاعات را به فعالان این حوزه برسانند.
منبع:
مرکز اطلاع رسانی دام و طیور ایران
گروه مالکی؛ در صدر برترین های صنعت دام، طیور و آبزیان
دام ,طیور ,صنعت ,خوراک ,های ,تولید ,دام و ,و طیور ,صنعت دام ,میلیون تن ,خوراک دام ,تولید انواع خوراک ,غذای مصرفی انسان
درباره این سایت